Povestea Lui Mos Craciun
 

Cine este Mos Craciun? Exista cu adevarat?
Desigur, EU sunt Mos Craciun ! Si TU esti Mos Craciun, pentru ca le faci cadouri si surprize celor dragi. Dar exista oare o istorie adevarata a lui Mos Craciun? Unde s-a nascut? A fost si el copil vreodata? Cum a ajuns in Laponia ? 
O sa cititi poate ca Mosul e cel in a carui iesle s-a nascut Isus, iar “Craciunita”, sotia lui, a iesit in noaptea aceea (25 decembrie) sa imparta cadouri celor mici. E doar o versiune. De basm.
Mos Craciun chiar a existat in realitate, si are o legatura stransa cu crestinatatea. El s-a nascut la 270 de ani dupa aparitia lui Isus, intr-o familie bogata din satul Patara, la tarmul marii Mediterane, atunci taram grecesc, acum face parte din Turcia. Parintii i-au pus numele “Nicholas” ce inseamna “erou al poporului”, iar Nicholas, prin faptele sale, chiar asta a fost. A ramas orfan de cand era copil, iar el si-a inchinat viata crestinismului si si-a impartit averea copiilor si celor saraci. A ajuns Episcop in orasul Myra, nu departe de satul natal, infaptuind un miracol: a salvat vasul in care se intorcea de pe taramul sfant, prins intr-o furtuna, prin rugaciune. Ca episcop a purtat o robă lunga roşie şi a devenit cunoscut ca "Episcopul Miracolelor", pentru ca au fost uimitor de multe relatari ale răspunsurilor Domnului la rugăciunile sale.
Dintre faptele de bunatate am sa amintesc una, relevanta pentru traditiile ce-l insotesc pe Mos Craciun. În oraşul lui traia un om sarac cu trei fete. El nu le putea casatori pentru ca nu avea bani pentru zestre, dupa cum era obiceiul locului, si singura sansa era sa le vanda ca sclave. Nicholas a auzit de tragedia lor şi in intunericul noptii, imediat după ce cea mai mare fiică a ajuns la varsta casatoriei, i-a aruncat-o pungă mica de aur, printr-o fereastră deschisă (şi unii spun că a aruncat-o in jos pe horn). Cand fata mijlocie a ajuns si ea la aceeasi varsta, el a repetat gestul, anonim. Fata cea mica a crescut, iar tatal lor a asteptat nopti la rand treaz sa vada cine era generoasa persoana ce-l salva de fiecare data, si astfel, cand Nicholas i-a adus si ei punga de aur, cu totii au stiut cine e binefacatorul.
Această poveste a fost redata în multe tari, iar unele detalii au fost schimbate de la o povestire la alta. Unii spun că nu au fost de pungi de aur ci mai degrabă de bile de aur pe care Nicholas le strangea. Altii spun el le-a aruncat în horn si au aterizat în ciorapi sau in pantofii agatati la uscat de fetele necăsătorite. De aceea, pentru celebrarea acestui eveniment, unii pun de Crăciun o portocala într-un ciorap agatat de semineu. 
In onoarea Episcopului Nicholas, sanctificat mai tarziu pentru numeroasele sale miracole, s-au construit peste 2000 de biserici in lumea crestina, si 6 Decembrie, ziua trecerii lui in nefiinta, a ramas zi de sarbatoare in amintirea lui. Pentru noi, romanii, traditia spune ca in aceasta zi Mos Nicolae trece pe la casa fiecaruia si lasa un cadou in ghetutele atent lustruite.
Povestile despre faptele Episcopului Nicholas i-au insotit pe crestini oriunde au mers, iar „Sfantul Nicholas” in olandeza (flamanda) se pronunta Sinterklass. O data cu colonizarea Americii, dupa infiintarea orasului New Yok (ce initial se chema New Amsterdam) englezii nu intelegeau foarte bine limba vecinilor flamanzi si Sinterklass s-a tranformat in Santa Claus si de aici preluat in toata lumea. 
 Daca o sa mergeti in vizita in Belgia sau Olanda pe 6 decembrie o sa fiti uimti sa-l vedeti pe Mos Craciun in casele oamenilor, pastrand infatisarea originala a lui “Sinterklass”- roba rosie lunga de episcop si barba bogata. Infatisarea lui Santa Claus, asa cum ne apare astazi in filmele americane, a fost schimbata de catre artistul Haddon Sundblom în reclamele pentru Compania Coca-Cola in anul 1931, iar renii (Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen si desigur Rudolf, cel ce lumineaza calea Mosului in ajunul Craciunului) au fost preluati din mitologia scandinava si datorita lor si Mos Craciun a fost pozitionat in Laponia, tara renilor si a zapezii.
Dincolo de aspectele ce tin de religie si mituri, Craciunul, Ajunul si Mos Craciun inseamna mai mult. Sunt motive de a reuni familiile in jurul bradului in miros de cozonaci proaspeti si de scortisoara, motive de a-i face pe cei din jurul tau fericiti, motive de a oferi si de a primi dragoste.